vrijdag 9 mei 2014

Welkom!


Welkom op onze blog! Dit is het eindresultaat van onze lessen beeldende vorming. Onze blog staat helemaal centraal in het thema van de liefde en vol met leuke lesideeën. Veel plezier met het bekijken van onze blog! Reacties zijn altijd welkom.

Liefs,

Hanna & Maud

Mindmap Thema: Liefde




Toelichting:

Wij hebben als thema liefde gekozen. Dit omdat wij vinden dat liefde meer is dan alleen hartjes en verkering. Het is een thema waar je veel kanten mee op kan. Kinderen kunnen hier dus ook hun eigen fantasie in kwijt. Wij willen hiermee graag de diepere aspecten van liefde belichten. Wij denken dat dit bruikbaar is voor de basisschool, omdat elk kind liefde kent. Je kan hier op verschillende manieren mee werken van de letterlijke betekenis tot een meer abstracte vorm.

Modernistisch kunstwerk met persoon



 

Roy Lichtenstein- Thinking of him

 
Dit schilderij is gemaakt door Roy Lichtenstein. De titel luidt Thinking of him en het is gemaakt in 1963.

 Als je naar dit kunstwerk kijkt dan valt vooral het droevige gezicht van de vrouw op en de man in de gedachtewolk. Het is een close up, waardoor je goed ziet dat het gezicht van de gezicht van de vrouw bestaan uit allemaal stippen. Door de felle kleuren wordt je aandacht voornamelijk getrokken naar de traan op het gezicht en de man.

 

De boodschap van het kunstwerk is eigenlijk in een oogopslag duidelijk. Het gaat om een vrouw die een man mist. Dit wordt door de gedachtewolk en de traan op het gezicht duidelijk. Ook omdat het als een striptekening is weergegeven, moet het dus snel duidelijk zijn wat er bedoelt wordt met de tekening.

 

Ook bij dit schilderij zie je kenmerken van Roy Lichtenstein terugkomen zoals het gebruik van primaire kleuren. En het met zwart omranden. Hij maakte zijn werken als een striptekening en vergrootte deze dan uit.

 

Dit kunstwerk past duidelijk in de stroming pop art. Het uitvergroten is een kenmerk wat hoort bij de stroming pop art. Daarnaast het gebruik maken van stripfiguren en de neon achtige kleuren. Het felle geel wat hij heeft gebruikt in dit kunstwerk.

 
Ik vind het een mooi schilderij, vooral omdat het in een oogopslag duidelijk is hoe de vrouw zicht voelt. Ik vind het bijzonder om te zien hoe de kunstenaar dit duidelijk heeft gemaakt , door eigenlijk maar zo weinig weer te geven. Het roep ook veel vragen bij je op zoals waarom de vrouw verdrietig is? Waarom deze man in haar gedachte is? Welke rol de man speelt in haar leven? Knap hoe de kunstenaar dit alles weet op te roepen, ondanks de eenvoud van het werk.

 

 

Hoofdcategorie
 
Kleur
Deelbegrip
 
Licht- donker contrast
Afbeelding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korte
omschrijving
Van het begrip
 
 
 
Een licht-donker contrast word took wel aangeduid als zwart-wit contrast. Een licht-donker contrast is mogelijk tussen twee kleuren maar ook verschillende nuances (of tonen) van één kleur kan een licht-donker contrast opleveren.
 
Hoe in de afbeelding
 
 
 
 
In deze afbeelding is dit toegepast door het gebruik van hele felle kleuren. Ook wel neon. Dit is ook een kenmerk voor de stroming pop art waarin dit schilderij is gemaakt. voornamelijk de felle achtergrond springt eruit en zorgt ervoor dat er nadruk op andere elementen in het kunstwerk komen te liggen.
Welk effect in de afbeelding
 
 
 
 
 
Het gebruik van het licht-donker contrast geeft een extreem effect aan het kunstwerk. Hierdoor licht er extra nadruk op de man die in het gedachtewolkje van de vrouw zit. Daarnaast zijn er ook nog andere elementen die belicht worden door het gebruik van dit contrast.

 
 
The kiss- Gustav Klimt
 

 
Dit is het kunstwerk ‘The Kiss’ gemaakt in 1907-1908 door de modernistische kunstenaar Gustav Klimt.  Het schilderij is 1,80 bij 1,80 meter en hangt in de Österreichische Galerie Blevedere.
Op het schilderij is een man te zien die een vrouw op haar wang kust. De man heeft een geel gewaad aan met daarop hoekige symbolen, op de kleding van de vrouw zijn ronde symbolen te zien. Ze staan op de rand van een afgrond, de vrouw op haar knieën, in een veld vol bloemen.
De interpretatie van het schilderij is voor vele verschillend. De kus kan je zien als een afbeelding van lust en liefde. Toch is wel opvallend dat de vrouw niet terug kust. Het zou dus ook de weerstand van de vrouw tegen de seksuele driften van de man kunnen weergeven.
Het schilderij is gemaakt van olieverf op doek. In de achtergrond heeft Klimt goud verwerkt, waarbij hij verschillende technieken door elkaar heeft gebruikt
‘The kiss’ behoort bij de stijl, jugendstil. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur. De motieven die vaak gebruikt zijn, zijn gestileerde planten en bloemen van ook gecombineerd met vrouwen gestalten. Dat zie je ook in dit schilderij terug komen de natuur speelt een belangrijke rol. Er zijn veel bloemetjes en ook op de jurk van de vrouw zijn weer bloemen motieven terug te zien.
Ik vind het een bijzonder schilderij, het greep meteen mijn aandacht. Ik vind het kleur gebruik erg mooi, met de gouden gloed en de kleur van alle bloemetjes. Ook vroeg ik mij meteen af wat er werd uitgebeeld op het schilderij. Ik vind het fijn om bij een schilderij te kunnen speculeren over wat de schilder er mee heeft bedoeld. Zo blijft het schilderij je ook veel langer bij.
Analyse beeldaspect in format
Hoofdcategorie
 
Kleur
Deelbegrip
 
Licht-donker contrast
Afbeelding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korte
omschrijving
Van het begrip
 
 
 
 
Een licht-donker contrast word took wel aangeduid als zwart-wit contrast. Een licht-donker contrast is mogelijk tussen twee kleuren maar ook verschillende nuances (of tonen) van één kleur kan een licht-donker contrast opleveren.
 
 
Hoe in de afbeelding
 
 
 
 
 
In ‘the kiss’ is er gebruik gemaakt van een lichtdonker contrast. De achtergrond is goud gemengd met zwart, de figuren op de voorgrond hebben een stuk fellere kleur goud. Het zijn dus verschillende nuances van de kleur goud en dit lever teen licht-donker contrast op.
Welk effect in de afbeelding
 
 
 
 
 

Doordat er veel goud is gebruikt in dit schilderij, is het een eenheid. Maar het licht-donker contrast zorgt er wel voor dat de aandacht op de figuren in het midden is gevestigd.  Doordat deze figuren een stuk feller en lichter zijn afgebeeld.
 

Feedback 2D les


1. Wordt er rekening gehouden met de belevingswereld van het kind.
Ik denk dat het voor sommige kinderen die nog niet veel steden hebben gezien misschien wat lastiger is. Toch denk ik wel dat deze opdracht goed aansluit bij de belevingswereld van het kind. Elk kind heeft namelijk wel ideeën over wat zij belangrijk vinden in hun dorp of stad. Ook hebben ze in deze opdracht heel veel vrijheid en kunnen ze dus met hun ideeën alle kanten op.

 
2. Is de inleiding motiverend voor de leerlingen.

Ik vind de inleiding wel motiverend. Ik denk dat de leerlingen het wel leuk vinden om weer eens op een andere manier naar het onderwerp te kijken. Leuke koppeling van liefde en de liefde voor steden. Duidelijke voorbeelden die een goed beeld geven van de opdracht. Door alle voorbeelden lijkt het mij dat de leerlingen geïnspireerd worden. Misschien hadden ze nog iets meer voorbeelden kunnen laten zien waar de leerlingen nog wat meer aan hadden.

 

3. De opdracht: is er sprake van een duidelijk beeldend probleem?
Ja er was sprake van een duidelijk beeldend probleem, namelijk hoe ga ik mijn droomstad weergeven. Dit is best lastig om te bedenken voor leerlingen hoe ze dit beeldend gaan weergeven.
 

4. Worden de leerlingen door de lesopzet gestimuleerd tot eigen vormgeving?

Zeker, de leerlingen mogen hun eigen stad ontwerpen. Ze mogen dus maken wat zij willen en wat zij mooi vinden. Dat wordt ook heel duidelijk in de uitleg, omdat ze echt een droomstad mogen maken waar ze verliefd op zouden kunnen worden. Ze zijn nog wel beperkt, omdat ze natuurlijk een stad moeten maken met potlood en ecoline. Ze mogen dus niet hun eigen materialen kiezen.

 

5. Is het beeldmateriaal adequaat gekozen?
Ja er is een PowerPoint gemaakt om de interesse van de kinderen op te wekken en om hun voorkennis te activeren. Ook helpt deze PowerPoint goed voor de leerlingen om ideeën op te doen van wat zij belangrijk vinden aan een stad. Het zou misschien wel leuk geweest zijn om ook nog wat beeldmateriaal te laten zien van kunst die er op dit gebied is gemaakt. Bijvoorbeeld een schilderij van een gekke en zelfontworpen stad.

 

6. Straalt het gekozen beeldmateriaal de huidige tijd uit?

Het gekozen beeldmateriaal straalt deze tijd uit. Vooral het laatste plaatje van de nieuwe woonwijk in de powerpoint is er recent. Ze hebben hier een heel actueel onderwerp gekozen en verwerkt, erg leuk! Daarnaast zijn de grote steden op de powerpoint nog steeds hetzelfde, dus ook dat is toepasselijk voor de huidige tijd.

 

7. Geef een aantal verbeter punten / aanvullende suggesties.
Het zou leuk zijn om wat voorbeelden te laten zien van zelfontworpen of gekke steden in de kunst. Zo kunnen de kinderen op ideeën komen wat voor kanten ze allemaal op kunnen met deze opdracht. Of je kan met de kinderen een gesprek voeren waar ze aan denken zodat ze door elkaar op ideeën worden gebracht.

8. Wat is het sterkste onderdeel

De opdracht zelf, het maken van een zelfontworpen droomstad. Leuk dat de opdracht op die manier gekoppeld is aan liefde. Ook goed uitgewerkt.

 


 

Eigen foto postmoderne variant


 
Wij hebben ervoor gekozen om een schilderij van Roy Lichtenstein na te maken in postmodernistische stijl. Het is een schilderij waarbij een vrouw huilend aan haar geliefde denkt. Omdat in deze tijd ons leven zich voor een groot deel afspeelt via onze telefoon, hebben wij ervoor gekozen om dit in het kunstwerk te verwerken. Dit is typerend voor het postmodernisme.
 

Hoofdcategorie
 
Kleur
Deelbegrip
 
Koud- warmtecontrast
Afbeelding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Korte
omschrijving
Van het begrip
 
 
 
Met het beeldaspect kleur wordt het kleurgebruik in de afbeelding bedoelt. Kleur is heel bepalend voor de sfeer op een kunstwerk. Ook kan het de aandacht naar een bepaald onderdeel op de afbeelding trekken. Met het koud- warmcontrast worden warme kleuren zoals oranje. Tegenover koude kleuren als blauw geplaatst. De warmte van de kleur in een schilderij kan door koud- warmcontrast versterkt worden door er een koelere kleur omheen te zetten.
Hoe in de afbeelding
 
 
 
 
De achtergrond oranje een warme kleur. Daar tegenover staat het de harde witte kleur op de telefoon.
Welk effect in de afbeelding
 
 
 
 
 
Door de oranje achtergrond en de oranje gloed op het gezicht steekt de telefoon op de achtergrond heel erg af. Hierdoor wordt de aandacht direct naar de telefoon getrokken. Wat ook de bedoeling is, aangezien deze persoon erg gemist wordt.